16 Απριλίου 2011

Youn Sun Nah - Same Girl (2010)

Η Youn Sun Nah γεννήθηκε στην Κορέα, μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια (ο πατέρας της είναι Διευθυντής ορχήστρας και η μητέρα της τραγουδίστρια).
Το μουσικό ντεμπούτο της το έκανε στα 23 της χρόνια σε μια κοινή συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κορέας.
Το 1995 αποφάσισε να πάει στο Παρίσι για να μελετήσει τζαζ στο CIM -ένα από τα παλαιότερα σχολεία τζαζ στην Ευρώπη-. Το έμφυτο ταλέντο της για την τζαζ το αποκάλυψε η ίδια παίζοντας σε τζαζ κλαμπ του Παρισιού με την ομάδα YSN της 5Tet. Θεωρείται μια από τις πιο αξιόλογες τραγουδίστριες αυτής της γενιάς.
Mε τον ελαφρώς ειρωνικό τίτλο το "Same Girl" είναι το έβδομο, υπενθυμίζουμε – άλμπουμ της, το δεύτερο στην ACT.
Λέμε "ειρωνικό", όχι γιατί αναφέρεται σε τραγούδι του πάντα πικρόχολου Ράντι Νιούμαν, το οποίο διασκευάζει στο άλμπουμ η Γιουν, αλλά γιατί τίποτε πάνω της δεν είναι «Same» - ούτε ο τρόπος που τραγουδάει, σε τέσσερις μάλιστα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και κορεάτικα), ούτε τα τραγούδια που επιλέγει να πει (από το στοιχειωμένο φολκ «My Name is Carnival» του Τζάκσον Φρανκ μέχρι το «Enter Sandman» των Metallica και το “Song of no Regrets” του Σέρζιο Μέντες), ούτε, πολύ περισσότερο, ο τρόπος που τα λέει.
Η Youn Sun Nah είναι πολλές προσωπικότητες μαζί. Και αυτό καλό είναι να το ξέρει κανείς πριν τη γνωρίσει. Αλλιώς ας ετοιμαστεί για μια εμπειρία, κάτι πέρα από τα καθημερινά, στη σφαίρα του παράξενου. Τραγουδάει σαν να έχει μπει μέσα της το πνεύμα του Σοφού Δέντρου, των Metallica, της Τζούλι Άντριους και οι Μελωδίες της Ευτυχίας, μαζί με λίγο σκληρό ροκ. Όλα αυτά τέλεια..!
Tραγούδια απ’ όλο το δυτικο-λατινο-ανατολικό φάσμα σε έναν «ελάχιστο» οργανικό άξονα (κιθάρες, ακουστικό μπάσο, καλίμπα, τσέλο, music box, κρουστά, καζού...).
Παραμένει μυστήριο πώς κι αντηχούν τόσο ιδιόμορφα, λες και δεν τα ’χεις ξανακούσει...

Περιεχόμενα:
1. My Favorite Things
2. My Name Is Carnival
3. Breakfast In Baghdad
4. Uncertain Weather
5. Song Of No Regrets
6. Kangwondo Arirang
7. Enter Sandman
8. Same Girl
9. Moondog
10. Pancake
11. La Chanson d'Hélène

01 Απριλίου 2011

Youn Sun Nah - "Voyage"


Youn Sun Nah, μια τζαζ τραγουδίστρια από την Κορέα, που ζει στο Παρίσι, ηχογραφεί με Σουηδούς για μια γερμανική εταιρία, διασκευάζοντας αμερικανικά και βραζιλιάνικα τραγούδια – η παγκοσμιοποίηση δεν είναι και τόσο κακό πράγμα, τελικά.
Οσοι βρέθηκαν φέτος τον Ιούλιο στο Sani Resort για το Jazz on the Hill δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτήν την εύθραυστη Κορεάτισα που ανέβηκε διακριτικά – σχεδόν συνεσταλμένα – στην σκηνή για να απειλήσει, ένα τέταρτο μετά, να γκρεμίσει συθέμελα το μικρό θεατράκι με την σαρωτική δύναμη της φωνής της. Η αλήθεια είναι ότι οι παριστάμενοι ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι – το ντεμπούτο της στην γερμανική δισκογραφική εταιρία ACT δεν προϊδέαζε για την ερμηνεία της (και οι πέντε δίσκοι που είχε ηχογραφήσει προηγουμένως στο Παρίσι δεν έχουν βρει ακόμη τον δρόμο τους για την Ελλάδα): το «Voyage» παρουσίαζε μια χαμηλών τόνων αισθαντική τραγουδίστρια και τραγουδοποιό, με μια αιθέρια, ζεστή φωνή κι ένα ψιθυριστό τραγούδισμα, που έγραφε τα δικά της, ρομαντικά τραγούδια, ενώ επέλεγε να διασκευάσει Τομ Γουέιτς (το Jockey Full of Bourbon), Νατ Κινγκ Κόουλ (το Calypso Blues) με κομψό τρόπο – αλλά και το “Frevo” του Εγκμπέρτο Ζισμόντι με ένα ξέφρενο scat σε μποπ ύφος. Με λίγα λόγια, αυτό που περιμέναμε να δούμε και να ακούσουμε είναι άλλη μια τραγουδίστρια τύπου Μέλοντι Γκαρντό/ Μαντλίν Περού (είδος εν αφθονία τελευταία), με «selling point» την κορεάτικη καταγωγή. Αυτό που είδαμε είναι μια τραγουδίστρια που χρωστά πιο πολλά στην Κέιτ Μπους και την Φλόρα Πουρίμ, που δεν διστάζει να τεντώσει τις φωνητικές της χορδές στα όρια του σπασίματος, που ξεχύνεται με ορμή και πειραματική διάθεση στα τραγούδια, που περνά από το αισθαντικό ψιθύρισμα στο ουρλιαχτό χωρίς να ιδρώσει και που θα τα έβρισκε θαυμάσια επί σκηνής με τραγουδίστριες όπως η Μπγιορκ, η Σίλα Τσάντρα ή η Σαββίνα Γιαννάτου...

Περιεχόμενα:
01. Dancing with you (Youn Sun Nah)
02. The Linden (Lars Danielsson / Lina Nyberg)
03. Calpso Blues (Nat King Cole, Don George)
04. My Bye (Youn Sun Nah)
05. Jocky Full of Bourbon (Tom Waits)
06. Voyage (Youn Sun Nah)
07. Please Don't be sad (Youn Sun Nah)
08. Shenandoah (Traditional Song)
09. Come, come (Youn Sun Nah)
10. Frevo (Egberto Gismonti)
11. Inner Prayer (Youn Sun Nah)
12. India Song (Carlos D'Alessio)