16 Φεβρουαρίου 2007

" Η Μνήμη Του Νερού " - Μ. Φαραντούρη - Z. LIVANELI

"Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, από κάθε άποψη" λέει η Μαρία Φαραντούρη που είναι ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα.
"Ο Λιβανελί είναι ένας μουσικός αντίστοιχος με τους δικούς μας Θεοδωράκη και Χατζιδάκι. Αντλεί από την παράδοσή του και προχωράει τη μουσική. Κυρίως επηρεάζεται από τη Σχολή των Ασίκ που ξεκινάνε τον 12ο αιώνα. Έχει γράψει ωραιότατες μελωδίες και ο Σμιτ έκανε πολύ σύγχρονες και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις".

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΖΥΛΦΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ
"Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ"
(Ζωντανή ηχογράφηση)
Εταιρεία: Legend - Οκτώβριος 2005
μας χωρίζει ο πόλεμος -της αγοράς
Ισχυρή διεθνώς προσωπικότητα ο τούρκος
Ζυλφύ Λιβανελί.
Το ίδιο και η ελληνίδα Μαρία Φαραντούρη.
Από την δεκαετία του 1980 επιχειρούν μέσα από το τραγούδι να ισχυροποιήσουν το αυτονόητο πλην πολιτικώς ανέφικτο μέχρι στιγμής πως οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Οι συνεργασία τους αριθμεί δεκάδες συναυλίες και δύο δίσκους. Έναν πριν από 25 χρόνια κι αυτόν τον σημερινό,
τη Μνήμη του Νερού που αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσαν
οι δυο τους στο Μέγαρο Μουσικής.
Είναι ενθαρρυντικό να βρίσκουν χώρο στην αγορά της δισκογραφίας τέτοιες εργασίες. Δεν ξέρω πόσο διαθέσιμο θα βρουν το κοινό που περί άλλα τυρβάζει αλλά καλό είναι να εκδίδονται, να υπάρχουν, να καταγράφονται. Όχι δεν είναι εξ ορισμού ένας τέτοιος δίσκος ένας καλός δίσκος. Εξ ορισμού είναι απλώς ένα αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό γεγονός. Το αποτέλεσμα είναι προς κρίσιν. Από τον χρόνο κυρίως.
Πιστεύω πως η Μνήμη του Νερού «προδώθηκε» από τους στίχους της που υπογράφει η Αγαθή Δημητρούκα. Η αξιολογότατη στιχουργός φοβάμαι έπεσε στην παγίδα του …concept. Δηλαδή χειραγώγησε την έμπνευσή της στην κατεύθυνση που σηματοδοτείται αυτομάτως από τη συνεργασία του μουσικού και της ερμηνεύτριας -απλοϊκά: ελληνοτουρκική φιλία- με αποτέλεσμα μια σειρά τραγουδιών παγιδευμένων κατά το πλείστον σ έναν παλιομοδίτικο ρομαντισμό (Πέτρο, Ηρώ, Τζενέτ, Αλί/ μες στης ειρήνης την αυλή/ παίξτε, χαρείτε όλοι μαζί). Όπου ξέφυγε από την «αποφασισμένη» κατεύθυνση έγραψε πανέμορφα λόγια (Το Τραγούδι του Καβαλάρη, Οι Ποιητές Μακριά, Έχετε Γεια). Αντιθέτως, τα γραμμένα πριν από 25 χρόνια λόγια του Λευτέρη Παπαδόπουλου, σε τρία τραγούδια με τα οποία ολοκληρώνεται ο δίσκος, όχι μόνον έχουν αντέξει στον χρόνο αλλά και έχουν πετύχει τον (ίδιο) στόχο χωρίς να ενοχλούν ή να «φωνάζουν».
Όμορφοι οι ανατολικοί ήχοι και οι μελωδίες του Λιβανελί που έτυχαν μιας εξαιρετικής ενορχήστρωσης από τον Συμεών Κόγκαν. Η Μαρία Φαραντούρη στα μέτρα της. Που θα πει: ερμηνεία με κύρος, ευαισθησία με βάθος χρόνου.
Με όλες τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς στα επί μέρους Η Μνήμη του Νερού είναι ένας δίσκος που οφείλει να έχει τη θέση του σε μια αγορά και σε μια εποχή ακατάστατη και βαθύτατα λερωμένη.
Επιτέλους! Τα τραγούδια δεν γράφονται για να γίνουν ringtones.
Περιεχόμενα:
01. Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
02. ΜΑΓΙΣΣΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ
03. ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
04. Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
05. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
06. ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΑΚΡΙΑ
07. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ
08. ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
09. ΤΟ ΚΑΠΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΠΩΝ
10. ΕΧΕΤΕ ΓΕΙΑ
11. ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ
12. ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ
13. ΜΟΙΡΟΛΟΙ
14. ΜΕ ΦΥΤΕΨΑΝΕ ΣΕ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: