15 Φεβρουαρίου 2007

" Face To Face " - John Lee Hooker


Face To Face
Το άλμπουμ που ηχογραφούσε ο John Lee Hooker με την κόρη του Zakiya στην παραγωγή, λίγο προτού αφήσει αυτόν τον κόσμο, είναι εξαιρετικό για τον απλούστατο λόγο ότι ο ήχος του είναι μοναδικός και κανένας, όσο και αν προσπαθήσει, δεν θα καταφέρει να τον αντιγράψει.
Αν και την ολοκλήρωσή του πρόλαβε η απώλεια του μεγάλου μουσικού, το Face To Face βρήκε το δρόμο για την κυκλοφορία, όπως αρμόζει σε κάθε αριστούργημα που διατηρεί το μύθο του bluesman ζωντανό.
Η Zakiya συνεργάστηκε με τον παραγωγό Ollan Christopher για τα 15 κομμάτια όπου ο Hooker ενώνει τους blues "δαίμονές" του με τους George Thorogood, Johnny Winter, Elvin Bishop, Van Morrison και Warren Haynes (ανάμεσα σε πολλούς). Αν και ποτέ δε θα μάθουμε αν θα έκανε την ίδια παραγωγή και συνεπώς θ’ ακούγαμε το ίδιο αποτέλεσμα αν ήταν εν ζωή, το άλμπουμ διατηρεί την αυθεντικότητα μιας blues ψυχής που είχε ήδη λυτρωθεί μέσα από το γραντζούνισμα της κιθάρας του, μέσα από τα πονεμένα φωνητικά και τους βασανισμένους στίχους που πνίγονται στις αλκοολούχες συνθέσεις του, όπως στην ομώνυμη που ο λυγμός του Hooker "You told everybody… you told your friend... you’re gonna leave me..." μαγκώνεται στη 12χορδη κιθάρα. Όσο κηρύσσει τα blues μέχρι να τα "αποκηρύξει" στο "Rock These Blues Away", τίποτα δε δείχνει ότι η επιρροή του θα πάψει ποτέ. Αντιθέτως, όσο πάει δυναμώνει κι όσο "βασανιστικό" κι αν είναι μας αρέσει. Όπως λέει ο μεγάλος
"It serves us right to suffer"...
Track Listing:
01. Big Road
02. Dimples
03. Loving People
04. Face To Face
05. Funky Label
06. It Serves You Right To Suffer
07. Up And Down
08. Mad Man Blues
09. Six Page Letter
10. Stop Jivin' Me
11. Mean Mean World
12. Turn Over A New Leaf
13. Wednesday Evening Blues
14. Boogie Chillen'
15. Rock These Blues Away

Δεν υπάρχουν σχόλια: