14 Φεβρουαρίου 2007

" Τα Τραγουδάκια Μου Πουλώ " - Κατερίνα Παπαδοπούλου

Η κωμόπολη του Μελιού βρισκόταν στην χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι ακριβώς από τη Χίο. Αποτελούσε συνέχεια της Βυζαντινής πόλης «Στιλάριον». Στα παραλιά της, βρίσκονταν τρεις αρχαίες Ιωνικές καστροφόρες πόλεις: η Κορύνη, η Σιδούσα και η Πολίχνη. Το Μελί ήταν χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Μέμα. Οι κάτοικοί του πριν τον διωγμό του 1922 ξεπερνούσαν τις πέντε χιλιάδες. Υπήρχαν χίλιες περίπου οικογένειες εξ ολοκλήρου Ελληνικές και μόνο Ελληνόφωνες. Είχε τρεις μεγάλες εκκλησίες: τον Aγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, την Αγία Παρασκευή και τους Αγίους Αναργύρους. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στην Μητρόπολη Κρήνης και διοικητικά στην επαρχία Καραπουρνών που ανήκε στη Σμύρνη.
Ο Πολιτιστικός και Προοδευτικός Σύλλογος
"Αγιος Ιωάννης Θεολόγος"
ιδρύθηκε στα Μέγαρα το 1973, από πρόσφυγες από το Μελί της Μ. Ασίας. Ta τραγούδια που κουβαλήσανε μαζί τους σκέφτηκανε να μαζέψουν και να καταγράψουν,καθώς οι γιαγιάδες και οι παπούδες τους φεύγανε, ένας ένας μαζί με τις μνήμες του.
Ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο άντρας της Κατερίνας Παπαδοπούλου, είχε την μουσική επιμέλεια του δίσκου, γιατι είναι και μουσικολόγος, ειδικευμένος στην λόγια οθωμανική μουσική, και όπως έγραψε ο Χάρης Σαρρής: «Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια έκδοση που ξεχωρίζει από την πληθώρα της δισκογραφίας που είναι αφιερωμένη στις μουσικές της Μικράς Ασίας. Η βαθιά γνώση και η ευαισθησία αντιπαρατίθενται στην ισοπεδωτική και ομογενοποιητική λογική που έχει επικρατήσει στο ρεπερτόριο αυτό. Ο υποψιασμένος ακροατής, πίσω από τη λιτή αυτή προσέγγιση, θα γευθεί τη δύναμη και τη γοητεία αυτής της μουσικής, που λάμπει γυρίζοντας την πλάτη στα πάσης φύσεως "φτιασιδώματα"».
Η καταγραφή των ανέκδοτων τραγουδιών είχε σαν αποτέλεσμα τον δίσκο "Τα τραγουδάκια μου πουλώ".
Οι τέσσερις μουσικοί που δημιουργήσανετον δίσκο είναι :
Kατερίνα Παπαδοπούλου: φωνή. Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα & λαούτο. Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι. Βαγγέλης Καριπής: κρουστά.

Περιεχόμενα :
1. ΣΙΝΑ
2. ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ
3. ΝΤΕ ΒΡΕ ΝΤΕ
4. ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ
5. ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ
6-7. ΕΙΠΑ ΣΟΥ
8. ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ
9. ΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ
10. ΤΑ ΜΕΛΙΚΙΩΤΙΚΑ
11-12. ΣΕΒΕΡΙ
13. ΡΟΥΜΠΑΛΙΑ
14. ΚΑΡΑΠΟΥΡΝΙΩΤΙΚΟΣ
15. ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: