20 Φεβρουαρίου 2007

" Στέλιος Κερομύτης "

Στέλιος Κερομύτης
Αριστοκράτης και Μάγκας...

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γνώμη ενός βετεράνου του ρεμπέτικου, του Μιχάλη Δασκαλάκη, ότι «μάγκας εστί κύριος με τα όλα του», θα πρέπει να θυμηθούμε τον Στέλιο Κερομύτη, τον αριστοκράτη μάγκα του κλασικού λαϊκού τραγουδιού. Αυτόν τον σεμνό και υπερήφανο εκπρόσωπο της θρυλικής παλιάς φρουράς του ρεμπέτικου που τον τιμούν με τον καλύτερο τρόπο οι «Εκδόσεις Φαληρέα» με την κυκλοφορία ενός CD με 21 σπάνιες ηχογραφήσεις (από μεταγραφές δίσκων 78 στροφών) που συμπληρώνεται με ένα δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα.
Στο cd «Στέλιος Κερομύτης» παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ως τραγουδιστή, μπουζουξή και συνθέτη. Παράλληλα, γίνεται γνωστή και μια άγνωστη πλευρά του: ότι ήταν έμπειρος και άριστος γνώστης των χορδισμάτων του μπουζουκιού και των μουσικών δρόμων. Στο λεύκωμα υπάρχει η βιογραφία του Στέλιου Κερομύτη, πολλές πληροφορίες για την εποχή που ανθούσε το ρεμπέτικο (κυρίως προπολεμικά) και δεκαεννέα ανέκδοτες φωτογραφίες του αξέχαστου λαϊκού καλλιτέχνη, για τον οποίο υπενθυμίζεται ότι ανήκει στην πρώτη πεντάδα των πρωτοπόρων του ρεμπέτικου. Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τραγούδια που ερμηνεύει (και μερικά που έχει συνθέσει) ο Κερομύτης. Πολύτιμο βοήθημα στο άκουσμα των 21 μουσικοποιητικών ρεμπέτικων αριστουργημάτων είναι ότι στο μικρό λεύκωμα υπάρχουν οι στίχοι και άλλες λεπτομέρειες για το κάθε τραγούδι.
Το εξώφυλλο του CD-λευκώματος για τον ρεμπέτη Στέλιο Κερομύτη περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, 21 παλιές ηχογραφήσεις κλασικών τραγουδιών.
Για τους φίλους του ρεμπέτικου (αλλά και για τη σύγχρονη νεολαία που ψάχνεται στα ακούσματα του χθες και του σήμερα) η ιδιότυπη και δυνατή φωνή του Στέλιου Κερομύτη μάς ξεναγεί σε μουσικούς δρόμους (και τρόπους) πάνω στους οποίους δημιούργησαν μελωδικά κορυφαίοι του είδους όπως οι Τούντας, Τσιτσάνης, Καρίστης, Περδικόπουλος, Παγιουμτζής και ο ίδιος ο Κερομύτης.
Τα ακούσματα είναι πολύ όμορφα στις ερμηνείες των τραγουδιών, με τις περίφημες διφωνίες και τριφωνίες από τις καταπληκτικές φωνές του ρεμπέτικου εκείνης της εποχής. Στην «Τομπουρλίκα» του Τούντα τραγουδούν οι Κερομύτης, Παγιουμτζής και Γεωργακοπούλου. Στον «Μπατίρη» του Τσιτσάνη ερμηνεύουν πρίμο-σεγόντο και εναλλάξ η Γεωργακοπούλου με τον Κερομύτη. Στα τραγούδια που ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται και «Οι μπαγλαμάδες» του Στράτου Παγιουμτζή, ο οποίος τραγουδά με τον Κερομύτη που παίζει και μπουζούκι ενώ σολίστ στον μπαγλαμά είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης.
Μια ανέκδοτη ηχογράφηση του 1950 είναι η σύνθεση του Στέλιου Κερομύτη σε στίχους Κώστα Μάνεση «Γιατί άλλαξες γιατί» όπου τραγουδούν η Μαρίκα Νίνου με τον συνθέτη, ένα πραγματικά υπέροχο ντουέτο. Το CD-λεύκωμα «Στέλιος Κερομύτης» είναι μια έκδοση για το ρεμπέτικο που ξεχωρίζει για την ποιότητα και την αυθεντικότητά της...

01. ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΒΑΒΟΥΛΑ ΤΗ ΓΟΥΒΑ 02. ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΕ ΕΥΡΕΙ [Τ. ΒΡΥΩΝΗ]
03. Η ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ
04. Μ' ΕΚΑΨΕΣ ΣΚΥΛΑ Μ' ΕΚΑΨΕΣ
05. ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΦΘΙΣΙΚΙΑ [Τ. ΒΡΥΩΝΗ]
06. Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ [Γ. ΚΑΒΟΥΡΑΣ]
07. ΜΕ ΤΥΛΙΞΑΝΕ ΔΥΟ ΦΙΝΕΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
08. ΝΤΥΜΕΝΗ ΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
09. ΝΑΖΙΑΡΑ Μ' ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ [Δ. ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΣ]
10. ΤΟΥΜΠΟΥΡΛΙΚΑ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΡ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ]
11. ΠΕΣ ΤΟ ΝΑΙ [Ι ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
12. ΣΕ ΘΕΛΩ ΝΑ 'ΣΑΙ ΕΞΥΠΝΗ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
13. ΔΙΠΛΟΣ ΚΑΗΜΟΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
14. ΜΠΑΤΙΡΗΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
15. ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
16. ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
17. ΚΙ ΕΓΩ ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΗΜΟΥΝΑ [Χ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ]
18. ΟΙ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ [ΣΤΡ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ]
19. ΜΕ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
20. ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΓΙΑΤΙ [Μ. ΝΙΝΟΥ]
21. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ [ΣΤΡ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ]

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τα 2 - 3 καλλιτερα blogs στην Ελλάδα. Συγχαρητηρια!
Παρακαλω μονο για την ενεργοποιηση του link για το δισκακι του Κερομυτη. Ευχαριστω εκ των προτερων.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω πολυ!