22 Φεβρουαρίου 2007

" Μια Φωνή Ένας Μύθος " Φλέρυ Νταντωνάκη

ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ " + video Απόσπασμα από την ταινία "ΦΛΕΡΥ Η ΤΡΕΛΛΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"
Μία αληθινή τραγουδίστρια, η Φλέρυ Νταντωνάκη, πέθανε τα ξημερώματα στις 18 / 7 / 98 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 60 χρόνων.
( Η Φλέρυ, ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Μάνου Χατζιδακι. Ο ίδιος έλεγε για εκείνη ότι "είναι ανεπανάληπτη, δεν σκέφτεται το κοινό. Σκέφτεται τον απόλυτο έλεγχο της φωνής της και δίνεται ολόκληρη σε αυτό το κυνήγι της τελειότητας ).

..."κλινικές φυλακές για να βρω την ψυχή μου και κόντεψα να χάσω τον εαυτό μου … διάβασα βίους Αγίων αναζητώντας την λιτότητα … ζούσα μία εσωτερική διαδρομή … ήμουν χαμένη για όλους ένοιωθα μια δύναμη παρούσα να με καθοδηγεί … κινδύνεψα πολύ σε αυτή την πνευματική περιοχή δεν έπρεπε να μιλώ σε ανθρώπους δεν έπρεπε να τρώγω έβλεπα πνεύματα δαίμονες αγγέλους που είναι μεν γεννήματα της φαντασίας αλλά όταν τα ζήσεις είναι τρομερά γιατί ξεφεύγεις από τα ανθρώπινα πλαίσια … σε μια τέτοια κατάσταση βρισκόμουν όταν με φέραν το 1971 στην Ελλάδα … σε αυτή την κατάσταση ηχογράφησα με τον Μάνο τον μεγάλο Ερωτικό...

Δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς είχατε αγοράσει το "Δίφωνο" του μηνός Αυγούστου, αλλά εγώ το αγόρασα πιο πολύ για το cd που είχε μαζί. "Φλέρυ Νταντωνάκη - Μια φωνή ένας μύθος (Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις)". Είχα ακούσει την Νταντωνάκη παλιότερα στις πιο γνωστές συνεργασίες της με Μάνο Χατζηδάκι και στις συμμετοχές στον δίσκο του ροκ συγκροτήματος "Τερμίτες". Έλεγα, τι θεϊκή φωνή είναι αυτή. Το συγκεκριμένο cd όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη! 10 κομμάτια απίστευτα και ένα video απόσπασμα από την ταινία "Φλέρυ η τρελλή του φεγγαριού" (2002, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της). Τα περισσότερα κομμάτια είναι από σπάνιες ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις ,από την περίοδο που η Νταντωνάκη ζούσε στην Αμερική, επίσης από τις λίγες εμφανίσεις της στον "Τιπούκειτο" της οδού Βαλτετσίου όταν είχε γυρίσει από την περιπλάνηση στο Θιβέτ κλπ. Ξεχώρισα το "Έλσα σε φοβάμαι" του Σαββόπουλου, από ζωντανή εμφάνιση στον "Τιπούκειτο" με φοβερή παιχνιδιάρικη διάθεση, το "Αφιλότιμη" του Στράτου Διονυσίου που από ένα μέτριο κατά τη γνώμη μου λαϊκό τραγούδι μετατρέπεται σε μπλουζ με τη φωνή της και τους αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο του Γιάννη Σπυρόπουλου-Μπαχ, το γνωστό "Manha de Carnaval" από την ταινία "Orfeu Negro" σε ρυθμό σάμπα με πιο καλή ερμηνεία νομίζω και από της Astrud Gilberto και το Ράμπι Ράμπι, παραδοσιακό της Αρμενίας σε ρυθμό 9/8 που έχει τραγουδηθεί και από Καζαντζίδη.

Περιεχόμενα:
01 ΤΙ ΕΙΝ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ
02 MANHA DE CARNAVAL
03 ΕΛΣΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ
04 QUE BONITA
05 ΦΥΓΕ ΦΥΓΕ
06 ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΑ
07 ΑΦΙΛΟΤΙΜΗ
08 ΡΑΜΠΙ ΡΑΜΠΙ
09 ΔΕΝ ΜΕ ΠΟΝΑΣ
10 ΓΙΑΤΙ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΚΛΑΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: