21 Φεβρουαρίου 2007

" Συνθέτες Του Ρεμπέτικου " - Τόλης & Λίτσα Χάρμα


ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΜΑΝΤΑΣ με το παρατσούκλη Τόλης Χάρμας «Πατάει» τα '84 και στέκει βράχος ακλόνητος στο ρεμπέτικο και γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Από τα 17 του χρόνια μέχρι σήμερα, είναι ο ευγενικός υπηρέτης της πραγματικής λαϊκής διασκέδασης. Πολύ σεμνός ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της Κατοχής στην Κόρινθο, μαζί με άλλους δύο κιθαριστές σαν τρίο. Από το 1945 με τη σύζυγό του Λίτσα Χάρμα έκαναν το περίφημο Ντούο Χάρμα. Έκαναν εντυπωσιακές επιτυχίες τραγουδώντας Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα και σε πρώτες εκτελέσεις: «Τρελό κορίτσι» «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Ένα τραγούδι απ' τα Αλγέρι», «Σ' ένα βράχο φαγωμένο», «Με γέρασε η ξενιτιά». Ως Ντούο Χάρμα έγραψαν δικά τους τραγούδια που ερμήνευσαν η Μπέλλου, ο Χιώτης, ο Στελλάκης.
Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι αθάνατο και αιωνόβιο σαν τα ψηλά βουνά. Ζωντανό κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και του νεοελληνικού πολιτισμού, αντέχει και θα περάσει στο 2007, όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως μορφή έκφρασης της καθημερινής μας ζωής, ως τρόπος λειτουργίας στη σημερινή μουσική μας πραγματικότητα. Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε με κρίσεις τεχνητές ή αληθινές αξιών και οραμάτων, τα ρεμπέτικα τραγούδια με απλότητα, αλλά και ουσία αποτελούν έναν τρόπο αντίδρασης ή αντίστασης σε κάθε μορφής κατεστημένο.«Όσο θα υπάρχει Ελλάδα, θα υπάρχει και ρεμπέτικο τραγούδι. Κι όσοι από μας στέκουμε στα πόδια μας θα το τραγουδάμε και πέρα από το 2007!».
Ο ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΜΑΣ, ο γερόλυκος του ρεμπέτικου, και άλλοι πάρα πολλοί γνήσιοι εκπρόσωποι της θρυλικής παλιάς φρουράς του λαϊκού τραγουδιού, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 80 τους χρόνια, τραγουδούν και σήμερα, είτε επαγγελματικά στο πάλκο είτε στο σπίτι για να κάνουν το κέφι τους. Μαζί με τα τραγούδια θυμούνται και κάποια γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους. Λίγο - πολύ όλοι παραδέχονται ότι στη σημερινή δύσκολη και δυσνόητη εποχή είναι πολύ δύσκολο να γραφτούν ρεμπέτικα που να μιλούν για σύγχρονα γεγονότα (δολοφονικοί βομβαρδισμοί ιμπεριαλιστών, αλλοίωση τροφίμων από τις πολυεθνικές του κέρδους και άλλα πολλα). Οι μουσικές φόρμες ή κλίμακες υπάρχουν, αλλά λόγια για το σήμερα είναι δύσκολο να βρεθούν ή να γραφτούν.
Tο δισκάκι είναι από το αρχείο της Ελληνικής δισκογραφίας και έχει αποσυρθεί από την αγορά. Όλα πρώτες εκτελέσεις με το υπέροχο "Γκιούλ Τζαμάλ" !!!

Περιεχόμενα:
01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
02 ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ
03 ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΣΑΙ
04 Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
05 ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
06 ΕΣΗΜΑΝΕ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
07 ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΡΗ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ
08 ΓΚΙΟΥΛ ΤΖΑΜΑΛ
09 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑ Η ΖΩΗ
10 ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ
11 ΜΑΓΚΙΤΙΣΣΑ
12 ΩΙΝΤΕ ΜΠΡΕ
13 ΤΟ ΞΥΡΑΦΙ ΚΑΙ Τ ΑΚΟΝΙ
14 ΔΕΝ ΘΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
15 ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΑΣ
16 Ο ΙΠΠΟΤΗΣ
17 ΦΤΩΧΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
18 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: