16 Φεβρουαρίου 2007

" Βύσσινο Και Νεράτζι " - Χάρις Αλεξίου

Οι μουσικές που χάνονται στον χρόνο, τα λόγια που δίνουν φωνή στην αγάπη, στην ομορφιά, στη φιλία, στη χαρά, στον πόνο, στον έρωτα.
Το ούτι, το κλαρίνο, η φλογέρα, το νταούλι, το ηπειρώτικο ντέφι, η δημοτική κιθάρα, τα λαούτα, το ρεκ, το μπεντίρ, η τούρκικη νταρμπούκα, η κρητική λύρα δένουν με τρόπο μαγικό με τους σύγχρονους ήχους της ακουστικής κιθάρας και του μπάσου. Τα μουσικά όργανα του τώρα και του χθες, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θράκης, όλης της Ελλάδας συνδυάζονται με τη μοναδική ενορχήστρωση του Θωμά Κωνσταντίνου.
Η Χάρις Αλεξίου με το βύσσινο & νεράντζι ρίχνει μια γλυκιά νοσταλγική ματιά στο παρελθόν και το κάνει ‘σήμερα’, πατάει στο ‘χθες’ του ελληνικού τραγουδιού και το κάνει ‘αύριο’, κατορθώνοντας να βρει την ισορροπία ανάμεσα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο ήχο...
"Βύσσινο Και Νεράτζι"... Παράξενα φρούτα και τα δυο τους. Αν τα δοκιμάσεις... νωπά, δεν σου "λένε" τίποτα. Στιφό το βύσσινο από μόνο του, απίστευτα πικρό το νεράτζι.
Σοφά όμως οι νοικοκυρές δεκάδες (εκατοντάδες να πω;) χρόνια τώρα τα δένουν τόσο περίτεχνα με την ζάχαρη και έρχονται και γίνονται... άλλο φρούτο! Γλύκισμα. Το ένα να σε λιγώνει και μόνο με το βαθύ κόκκινο χρώμα του και το άλλο γλυκό στη γεύση στην αρχή, σου αφήνει μια ελαφριά πικράδα στο στόμα.
Κάπως έτσι δεν είναι κι η ζωή μας; Άλλοτε γλυκά κι άλλοτε γλυκόπικρα ζούμε!
Δεκατέσσερα τραγούδια περιέχονται στο Βύσσινο & Νεράτζι με πρώτο πρώτο αυτό που έδωσε τον τίτλο στο CD. Ηχος παραδοσιακός αλλά πολύ φρέσκος. Ακούγοντας, σου έρχονται στο μυαλό είκονες από γλέντια και πανηγύρια στα χωριά της Ηπείρου αλλά και μυρωδιές Αιγαιοπελαγίτικες σου χαϊδεύουν, θαρρείς την μύτη. 7 τραγούδια, τα "Βύσσινο & Νεράτζι", "Οι Μαστόροι", "Τα Σταφυλάκια", "Ισως", "Αν ήξερες", "Δάκρυ μου" και "Καρδιά που πρωτοσάλεψες" μοιράζονται σε στίχους και μουσική η Σμαρώ Παπαδοπούλου και ο Θοδωρής Παπαδόπουλος αντίστοιχα, ενώ αφήνουν στα χέρια του Μάκη Σεβίλογλου, εξ ολοκλήρου, για στίχους και μουσική, τα "Βάσανα γλυκά δεμένα", "Είναι αρρώστια ν' αγαπώ", τον αυτοσχεδιασμό "Κάτω απ το παράθυρό σου", "Ήρθα ξανά", "Αχ θα μαζέψω δύναμη", "Με ξέχασε η αγάπη μου" και "Είμαι στο Μόλο".
Περιεχόμενα:
01 ΒΥΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΝΕΡΑΝΤΖΙ
02 ΒΑΣΑΝΑ ΓΛΥΚΑ ΔΕΜΕΝΑ
03 ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ 4 ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΑΚΙΑ
05 ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ Ν' ΑΓΑΠΩ
06 ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΟΥ (Αυτοσχεδιασμός)
07 ΗΡΘΑ ΞΑΝΑ
08 ΣΩΣ
09 ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ
10 ΔΑΚΡΥ ΜΟΥ
11 ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΣΑΛΕΨΕΣ
12 ΑΧ ΘΑ ΣΕ ΜΑΖΕΨΩ ΔΥΝΑΜΗ
13 ΜΕ ΞΕΧΑΣΕ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
14 ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΜΟΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: